ZASADY DIETY DR DĄBROWSKIEJ
Głównym założeniem diety dr Dąbrowskiej jest spożywanie warzyw i owoców najlepiej surowych. Jest to tzw. głodówka lecznicza, której celem jest oczyszczenie organizmu ze zbędnych toksyn, odchudzenia, poprawienie różnych funkcji organizmu oraz poprawy kondycji fizycznej.
W czasie trwania diety zjadamy trzy główne posiłki i dwie przekąski o łącznej kaloryczności między 400 a 800 kcal.
Warzywa, które powinny się znaleźć w menu należą do grup:
*cebulowych: cebula, por, czosnek
*dyniowatych: ogórki surowe lub kiszone, cukinia
*kapustnych: kapusta biała, czerwona, włoska kalafior, brokuł
*korzeniowe: buraki, marchew, seler, pietruszka, rzodkiew
*owoce: jabłka, grejpfruty, jagody, pomarańcze, cytryny
Posiłki przygotowywane powinnybyć gotowane na parze lub pieczone w piekarniku z funkcją grill, przyprawiamy je naturalnymi ziołami.
Należy pić dużo wody niegazowanej, soków wyciskanych z owoców lub warzyw, herbat ziołowych oraz wywarów warzywnych.
ZALETY DIETY DR DĄBROWSKIEJ
Jedną z zalet diety jest prostota i łatwość przygotowania posiłków. Kolejnym walorem jest szybki spadek wagi zwłaszcza dla osób, które zmagają się na co dzień
z nadwagą, otyłością i nie mogą zgubić zbędnych kilogramów.
Dieta pomaga nam przede wszystkim oczyścić organizm z toksyn i pobudzić w naszym organizmie zdolność naturalnego procesu samoleczenia. Dzięki diecie organizm pozbywa się bezwartościowych złogów, zniszczonych komórek, w których gromadzą się toksyny i metale ciężkie i wykorzystuje je, jako źródło energii.
Najważniejszą zaletą diety dr Dąbrowskiej jest pozbycie się wielu dolegliwości zdrowotnych. Wskazaniami do diety są takie choroby przewlekłe jak: otyłość, cukrzyca typu II, bezdech nocny, dna moczanowa, miażdżyca serca, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroba Hashimoto, migreny, padaczka, niedoczynność tarczycy.
Przeciwwskazaniami do diety jest: porfiria, depresja, przyjmowanie sterydów i immunosupresji, nadczynność tarczycy, ciąża, dializa, cukrzyca typu I.