Dieta Dr Dąbrowskiej
Jako Ośrodek Rehabilitacyjny mamy kilkunastoletnie doświadczenie w prowadzeniu turnusów rehabilitacyjnych, ale wychodząc naprzeciw profilaktyce zdrowia postanowiliśmy rozszerzyć ofertę o prowadzenie turnusów komercyjnych wzbogaconych o dietę Pani dr Ewy Dąbrowskiej.Połączenie rehabilitacji z dietą to nasza droga do zdrowia, którą chcielibyśmy Państwa poprowadzić.
Oferowane przez nasz Ośrodek usługi oparte na diecie warzywo - owocowej są licencjonowane przez Certyfikat Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej, a więc zgodne z wymogami oraz spełniają warunki określone przez inicjatorkę postów leczniczych. Według Autorki stosowanie diety warzywno- owocowej to przede wszystkim metoda profilaktyki u osób zdrowych celem oczyszczania- detoksu organizmu, znacznej utraty masy ciała, usprawnienie poszczególnych funkcji organizmu jak trawienie, płodność, pamięć, odporność, jak również porzucenie nałogów. Post leczniczy wpływa również na większą świadomość sfery duchowej, wyciszenie i uduchowienie.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to nie tylko etap postu warzywno-owocowego, z którym najbardziej jest kojarzona. Koncepcja żywienia według diety dr Ewy Dąbrowskiej składa się z kilku etapów, niosących za sobą stałą zmianę stylu życia. Dzięki nim możemy uzyskać długotrwałe korzystne wyniki zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu różnych chorób.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej obejmuje kilka etapów:
1. Przygotowanie do postu przez eliminację np. kawy, mięsa, czy też nietolerancji pokarmowych;
2. Post warzywno-owocowy (zamiennie nazywany dietą warzywno-owocową) połączony z aktywnością ruchową celem oczyszczenia organizmu i przywrócenia równowagi zdrowotnej (homeostazy) i harmonii psychiczno-duchowej;
3. Przejście od postu do diety pełnowartościowej (tzw. wyjście z postu);
4. Żywienie pełnowartościowe i aktywność fizyczna.
Dieta owocowo- warzywna dr Ewy Dąbrowskiej
Dietę owocowo- warzywną dr Ewy Dąbrowskiej warto stosować, jako metodę profilaktyki u osób zdrowych w celu oczyszczenia organizmu, odchudzenia, usprawnienia takich funkcji organizmu jak sen, trawienie, odporność, poprawa kondycji fizycznej.
Dieta oparta jest na warzywach nisko skrobiowych: korzeniowych( marchew, burak, seler, pietruszka), cebulowych (cebula, por), dyniowatych (dynia, ogórki), psiankowatych (pomidor,papryka) i rośliny zielone ( sałata, zioła).
Wskazane są również owoce niskocukrowe ( jabłka, jagody, cytryny). Warzywa i owoce zaleca spożywać się głównie na surowo w postaci koktajli, zup, surówek. Podczas kuracji nie spożywa się np. cukru, kasz, oleju, mięsa.
Wskazania do diety: otyłość, cukrzyca typu II, bezdech nocny, dna moczanowa, miażdżyca serca, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroba Hashimoto, migreny, padaczka, niedoczynność tarczycy
Przeciwskazania do diety: porfiria, depresja, przyjmowane sterydów i immunosupresji, nadczynność tarczycy, ciąża, dializa, cukrzyca typu I
Uwagi i opinie dotyczące świadczenia usług zwiazanych z kuracją dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej należy kierować na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.